Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közérdekű hírek, információk


FONTOSABB TELEFONSZÁMOK

Veresegyházi Polgárőr Egyesület: 70/388-3925
Veresegyházi Rendőrőrs: 28/385-011
Rendőrkapitányság Gödölllő: 28/524-600fontos telefonszámok
Mentőállomás Gödöllő: 28/420-844
Tűzoltóság Gödöllő: 28/528-400
ORFK központi zöld szám: 80/555-111
BRFK Központi zöld szám: 80/323-232
Rendőrség: 107
Mentők: 104
Tűzoltók: 105
Általános segélyhívó szám: 112 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MÁJUS 31. - A BESZÁMOLÓK LETÉTBE HELYEZÉSI-
ÉS KÖZZÉTÉTELI HATÁRIDEJE

Ezúton is felhívjuk minden polgárőr szervezet képviselőjének figyelmét, hogy az adott üzleti év zárásaként őket beszámoló készítési kötelezettség terheli, és - azok elkészítésén és a jóváhagyásra jogosult szervvel való elfogadtatásán túl - azokat letétbe kell helyeztetniük.

A nyilvántartásba vett civil szervezeteknek a jóváhagyásra jogosult szerv által elfogadott beszámolóját minden esetben el kell küldenie eredetben vagy hitelesített másolatban az OBH részére. Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek közhasznú tevékenységet folytatnak és egyben közhasznú szervezeti minősítéssel nyilvántartásba vételre is kerültek Magyarországon, az elfogadott beszámoló mellett annak közhasznúsági mellékletét is meg kell küldeniük. A közhasznú tevékenységet folytató és a cégnyilvántartásba Nonprofit Kft. formában bejegyzett gazdasági társaságok nem minősülnek civil szervezeteknek, így a beszámolóikkal kapcsolatban nem terheli őket letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség.
Említésre került a jóváhagyásra jogosult szerv általi elfogadás a beszámolókkal kapcsolatban. Ezen szerv az egyesületeknél a taggyűlés, közgyűlés vagy küldöttgyűlés; az alapítványoknál pedig a kezelő szerv vagy szervezet (kuratórium).
A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a beszámolók és közhasznúsági mellékletük megküldésére kizárólag papír alapon van lehetőség a 1363 Budapest, Pf. 24. postacímre.
Az OBH a civil szervezetek beszámolóinak és esetleges közhasznúsági mellékletének a közzétételéről díjmentesen intézkedik.
A civil szervezeteknek a beszámolóikkal kapcsolatos letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek minden év május 31. napjáig kell eleget tenniük. Amennyiben a civil szervezet bármilyen okból ezen határidőn belül nem tud eleget tenni a kötelezettségének, akkor azt további egy évig még pótolhatja. Ezen határidő elmulasztását követően azonban a civil szervezettel kapcsolatos nyilvántartást vezető bíróság törvényességi ellenőrzés céljából értesítést küld az ügyészség részére.

További információ itt olvasható:

http://birosag.hu/allampolgaroknak/tajekoztato-civil-szervezeteket-terhelo-beszamoloikkal-kapcsolatos-letetbe-helyezesi-es-kozzeteteli

Forrás: www.opsz.hu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AZ OPSZ ELNÖKSÉGE 2014-ET A
"KÜLTERÜLETI BŰNMEGELŐZÉS ÉVÉ"-VÉ NYÍLVÁNÍTOTTA

Útjára indult az Országos Polgárőr Szövetség legújabb programja, amely a "Külterületek biztonsága" címet kapta. Ennek keretében a polgárőrök 2014-ben szolgálati idejük 30-40 százalékában a külterületeken dolgoznak majd, szoros együttműködésben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, vadászokkal, mezőőrökkel...

További részleteket és videotudósítást itt talál.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2014 A KÜLTERÜLETI KÖZBIZTONSÁG ÉVE LESZ

A külterületi biztonság éve lesz 2014. A polgárőr egyesületek szolgálati idejük negyven-ötven százalékát ezeken a területeken töltik - jelentette be dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke 2013. november 26-án, a Belügyminisztériumban szervezet tudományos kerekasztal beszélgetésen.

A cikket teljes terjedelmében az alábbi weboldalon olvashatja el: www.opsz.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁRŐR TOVÁBBKÉPZÉS GÖDÖLLŐN

Elsősorban a polgárőr és rendőr közös szolgálat ellátásról, a hozzátartozó jogi és taktikai dolgokról, a bűnmegelőzésről és a polgárőr alapismeretekről szólt az a továbbképzés, amit 2013. november 20-án tartottak a gödöllői polgárőröknek.

Mondok Zoltán bűnügyi osztályvezető a büntető törvénykönyvről tartott előadást, míg a szabálysértésről, a szabálysértési eljárásokról és a szabálysértési rendszerről Nemes Istvánné rendőr alezredes mondott érdekes tudnivalókat. Ezek után Zaharecz Sándor alezredes beszélt a polgárőrség közbiztonsági szerepéről, Tetézi Szilvia, Topoz Zoltán rendőrfőhadnagy a bűnmegelőzéséről beszélt.

Ebéd után került sor az intézkedés taktikai bemutatójára, melyben önvédelmi fogásokat mutattak be, majd utána a közös szolgálat során adódó szituációkat példázták és magyarázták el. Például mit kell tenni gépkocsi ellenőrzés, intézkedések és helyszín biztosítások alkalmával és hogyan kell egymást biztosítani különböző veszélyhelyzetekben.

Forrás: www.opsz.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁRŐRÖK A FUTBALLMÉRKŐZÉSEK BIZTONSÁGÁÉRT

Az Országos Polgárőr Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködési megállapodást írt alá, miszerint a labdarúgó csapatok mérkőzéseinek biztosításában részt vesznek a polgárőr egyesületek. A megállapodást az MLSZ részéről dr. Vági Márton főtitkár, az OPSZ részéről Dr. Túrós András, a szervezet elnöke írta alá.

A cikk teljes tartalmához kattintson ide

Forrás: www.opsz.hu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SIKERRE SZÜLETETT A "100X100 BIZTONSÁG" PROGRAM

Papp Károly rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány, dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Hatala József ny. rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke részvételével került megrendezésre az Országos Polgárőr Szövetség bűnmegelőzési mintaprogramjának regionális záró fóruma 2013. október 5-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön.

A cikk teljes tartalmához kattintson ide

Forrás: www.opsz.hu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INTERNETEN TERJEDŐ CSALÁS

A rendőrség nevével visszaélve támadják meg a számítógépeket.Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett egy interneten terjedő csalásról. Az eddig ismeretlen elkövetők, a rendőrség nevével visszaélve, nagyszámban támadják meg a sértettek computereit számítógépes vírus segítségével.
 
A vírus fő tulajdonsága, hogy a számítógépet zárolja és tájékoztatja a tulajdonost erről. A zárolás oka „ nem engedélyezett kibernetikus aktivitás”, amelyet  - az üzenet szerint -  a „Magyar Rendőrség” vagy a „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” hajtotta végre. Az üzenet továbbiakban gyanúsan rossz magyarsággal „tájékoztat” arról, hogy a blokkolás feloldása, valamint a büntetőeljárás elkerülése érdekében a számítógép tulajdonosok,  utaljanak át 20 000 Ft-t egy megadott átutalási rendszeren keresztül.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a rendőrség soha senkinek sem zárolja a személyi számítógépét internetes rendszeren keresztül! Továbbá semmilyen tényleges büntetőeljárást sem lehet elkerülni néhány ezer forint átutalásával, bízunk benne, hogy ez máris gyanút kelt bárkiben, aki egy erre buzdító üzenetet kap.

Kérjük, ha találkozik a fenti esettel, akkor semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt! Már azzal is áldozatává vált a csalóknak, hogy megsérült az ön által használt operációs rendszer, ne tetézze ezt azzal, hogy pénzt utal feltehetően külföldi szervezett bűnözői csoportok számlájára. A gépét ért támadást csak úgy tudja biztosan megszüntetni, ha jó minőségű vírusirtót használ, vagy ha számítógépe operációs rendszerét letöröli, majd újratelepíti.
 
A kéretlen támadások elkerülése érdekében használjon korszerű tűzfalat és telepítse rendszeresen a védelmi rendszer frissítéseit! Amennyiben már áldozatává vált ilyen jellegű támadásnak, bejelentést tehetnek a bármelyik rendőrkapitányságon, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálynál, vagy e-mailben az ugyelet.brfk@budapest.police.hu e-mail címen.

Feljelentése esetén, komoly segítséget nyújt a felderítésben, ha elmenti a csalók üzenetét, és csatolja feljelentéséhez az elkövetők által megküldött PIN kódot!

Forrás: www.police.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM

2013. július 22-től visszavonásig általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.
 
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a vidékfejlesztési miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre a 2013. július 22-én átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, illetve a közút- és vasút menti fásításokban. A tűzgyújtási tilalom alatt értelemszerűen tilos parlag és gazégetést is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzgyújtási tilalom kapcsán fontos tudnivalókat tett közzé. Eszerint a tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon teszik közzé a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, de erről az országos közszolgálati média is tájékoztatást ad.
 
Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani és arról is gondoskodnia kell, hogy az erdőtűz elleni védelemmel kapcsolatos feltételek biztosítottak legyenek. A kialakított tűzrakó helyen az alábbi szabályok betartásával bárki rakhat tüzet, de számos fontos szempontot figyelembe kell venni.
  • A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a tűz terjedését lehetővé tevő anyagoktól, levelektől, faágaktól.
  • Soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut. Fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát).
  • Ahogy a tűzre nincs szükség, azt gondosan el kell oltani és meg kell győződni arról, hogy valóban elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
  • Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó vagy az erdő tulajdonosa írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult.
  • Nagyon fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet huszonnégy órával a tevékenység megkezdése előtt az illetékes tűzoltósághoz be kell jelenteni.
  • Védett természeti területen lévő erdőben, a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével, tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.
 A Magyarországi erdőtüzek kilencvenkilenc százaléka(!) emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik – olvasható a katasztrófavédelem hivatalos honlapján. - A klímaváltozás következtében, a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nőhet meg jelentősen, hanem a terjedési sebessége és intenzitása. Így esetenként jóval nehezebb őket eloltani, és jóval nagyobb területet érinthetnek, mint korábban. Ebből levonható, hogy az erdők tűz elleni védelmének kiemelten fontos szerepe van mind az erdőgazdálkodás, mind a tűzvédelem oldaláról.
 
Forrás: www.opsz.hu

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁRŐRÖK AZ ÁRVÍZI VÉDEKEZÉSBEN

2013.06.05-én az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az árvízi helyzettel érintett területeken négy megye polgárőr szövetségének közreműködését kérte. A Győr-Moson Sopron Megyei Polgárőr Szövetség 300 fővel,a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége 91 fővel, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség 100 fővel a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség 157 fővel, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség 153 fővel valamint 10 fő vízimentővel vesz részt az árvízi helyzetben történő védekezésben. A Polgárőrség országos irányítási törzsi feladatait a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége központi ügyelete látja el.

Budapest és agglomerációja: 91 fő lát el szolgálatot összefüggésben a védekezési feladatokkal. Margitsziget, Újpest, Budafok, Óbuda – Római part, Szigetmonostor területeken történik közreműködés a védekezési feladatokban. Őrzési – biztosítási, kiürítési valamint gát megerősítési feladatokat végeznek.

Fejér megye: 153 fő vesz részt a védekezési feladatokban + 10 fő polgárőr vízimentő 5 csónakkal, Kisapostag, Adony, Ercsi, Dunaújváros, Rácalmás térségében. A váltások folyamatosak. 200 fő áll készenlétben.

Győr – Moson – Sopron megye: 300 fő vesz részt a védekezésben. 250 fő a gátak megerősítésén dolgozik, 50 fő az őrzésben vesz részt. Tájékoztatásuk alapján a fő védekezési terület Mecsér és Győrzámoly települések környékén van. A váltásról folyamatosan gondoskodnak.

Komárom – Esztergom megye:157 fő vesz részt a védekezésben. Tájékoztatásuk alapján Tát, Lábatlan, Dunaalmás területén végeznek védekezési munkálatokat. Kiemelt feladatként a Táti gáton 10 fő 24 órás szolgálatban van, Lábatlanon szivattyúznak, valamint zsákokat töltenek 30 fő közreműködésével, Dunaalmáson 30 fő, Almásfüzitő 50 fő, Esztergom térségében 29 fő, Dömösön 8 fő dolgozik, készenlétben 110 fő van a megyében.

Pest megye: 100 fő vesz részt a védekezésben, Göd, Sződliget, Dunakeszi, Kisoroszi, Kismaros, Leányfalu, Tahi és Nagymaros településeken. Védekezési és őrzési feladatokat látnak el.

Információ: Kardos Pál Budapesti Polgárőrség katasztrófavédelmi alelnök,email:palkardos@gmail.com

mobil (szolg.): 06-30-621-3333, Központi ügyelet: 251-5366 EDR: 3128700, mobil: 06-30-621-2222, 1145 Budapest, Laky Adolf u. 36.

Budapest, 2013.06.05.

Forrás: www.opsz.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Országos Polgárőr Nap

A 2013-as évi Polgárőr Nap június 29-én kerül megrendezésre Pannonhalmán. A rendezvénnyel kapcsolatos információkat és a részletes programleírás az alábbi linkre kattintva érhető el.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - FELHÍVÁS

Tisztelt Elnök Asszony/Úr!

Tisztelettel tájékoztatom, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság együttműködésre kérte fel az Országos Polgárőr Szövetséget kiemelt állami feladatai ellátása érdekében, egyben számít a polgárőr egyesületek meghatározó közreműködésére az alábbiak szerint.

A digitális átálláshoz kapcsolódó hatósági-igazgatási feladatok végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: NMHH) látja el célja, hogy a programot 2013-ban megvalósítsa.

Az NMHH tájékoztatása szerint közel 100 000 fő rászoruló számára ingyenesen, lakóhelyükön telepíti a digitális vételhez szükséges dekódereket és ahol szükséges az antenna és kábeles szereléseket is elvégzik. A program része lesz a településeken működő szociális ellátó intézmények digitális átállásának kezelése is, ahol rászorultak élnek, a digitális televíziózáshoz szükséges kiegészítő eszközökkel való ellátása. Mindezek érdekében fontos, hogy a települési és kerületi önkormányzatok polgármesterei, a rendőrség és a polgárőrség kellően tájékozottak legyenek az átállás folyamatáról.

Az NMHH a további együttműködés és a közvetlen kapcsolatfelvétel érdekében, szeretné kérni a Polgárőrség segítségét a biztosok „védelme érdekében” hasonlóan, mint amit a népszámlálás idején nyújtanak a kérdezőbiztosok részére.

Kiemelt feladataink:

1.) a polgárőrök tájékoztatása a digitális átállás folyamatáról

2.) a kérdezőbiztosok és a szerelők segítségeként polgárőr kapcsolattartó biztosítása, aki szükség esetén elérhető és tudja mozgósítani az adott település polgárőrségét.

3.) a lakosság bűnmegelőzési célú tájékoztatása a csalók, trükkös tolvajok kiszűrése érdekében.

A feladat eredményes ellátása érdekében kiemelt jelentőségűnek tartom az NMHH és az OPSZ közötti együttműködést, ezért az Ön által kijelölt megyei kapcsolattartó személyt részletesen tájékoztatja az NMHH az országos digitális átállás folyamatáról, és a témával kapcsolatos részletes szakmai egyeztetések is elkezdődhetnek. A dekóder és egyéb eszközszerelés indulásának tervezett időpontja május 2.

A KSH és a rendőrség megyei összekötőinek listáját az NMHH rendelkezésünkre bocsátja, a kölcsönös kapcsolatfelvétel céljából.

Budapest, 2013. április 04.

Dr. Túrós András
elnök

Forrás: www.opsz.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BŰNMEGELŐZÉSI MINTAPROGRAMOT KÉSZÍT A POLGÁRŐRSÉG

A lakosság biztonságérzetének javítását célozza a polgárőrség által indított bűnmegelőzési mintaprogram, amelyben száz település vesz részt. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Kossuth rádióban elmondta: azt szeretnék, ha az érintett településeken hatékony egyesületek működnének, ehhez pedig az kell, hogy a lakosság 1-1,5 százaléka csatlakozzon hozzájuk - számol be a hirado.hu .

Jelentősen befolyásolják az emberek biztonságérzetét a gyakori, kisebb súlyú bűncselekmények, lopások, ezen szeretnének javítani a programmal, amellyel megelőznék azt is, hogy a lakosság törvénytelen eszközökhöz folyamodjon, például árammal védekezzen – hívta fel a figyelmet Túrós András.

A mintaprogramra az OPSZ a száz településnek egyenként 250 ezer forintot biztosít, és arra kérték az érintett önkormányzatokat, hogy maguk is ekkora összeggel járuljanak hozzá a kezdeményezés sikeréhez – mondta a szervezet elnöke, hozzátéve: a rendőrség technikai eszközökkel segíti a programot.

Heves megyében nem elsősorban a rendőrségi statisztika alapján választották ki a részt vevő településeket, sokkal inkább a lakosság szubjektív biztonságérzetét vették alapul – tájékoztatta a 180 percet Völgyi Ferenc, a megyei polgárőrszövetség elnöke. Kifejtette: Hevesben egyes településekre az átutazó bűnözés jellemző, másutt a külterületi bűncselekmények dominálnak, és van, ahol a lakosság összetétele a meghatározó.

Forrás: OrientPress Hírügynökség 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,100X100 BIZTONSÁG"
A POLGÁRŐRSÉG KIEMELT BŰNMEGELŐZÉSI MINTAPROGRAMOT INDÍT

Magyarország 100 településén a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének javítására (2013-2014)

Az elmúlt két évtizedben teljesített polgárőr szolgálatok, egyesületi-, szövetségi tapasztalatok – összhangban a kriminológiai tudományos kutatások eredményeivel – megerősítették, hogy a bűnözés összetett társadalmi jelenség, amely ellen hatékonyan küzdeni csak minden egyes állampolgár és a helyi közösség közreműködésével lehet.

A környezeti (szituatív) illetve a közösségi (társadalmi) bűnmegelőzés nemzetközi és magyarországi „jó gyakorlatait” figyelembe véve, a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia, a Belügyminisztérium, és más együttműködési partnereink – kiemelten a rendőrség és az önkormányzatok – kérései, iránymutatásai alapján az OPSZ rendszeresen meghirdetett és eredményesen végrehajt bűnmegelőzési programokat.

A szakmai értékelések, fórumokon elhangzott vélemények alapján megállapítható, hogy a védekezés hatékonyságot döntő mértékben befolyásolták, hogy a bűnesetek megelőzését, a biztonságérzet fokozását célzó cselekvési tervek /programok/ menyire voltak összhangban az adott település, városrész helyi sajátosságaival, a bűnözést elősegítő helyzetek pontos (részletes) feltárásával, a megelőzésre rendelkezésre álló és bevonható erők-, anyagi források mennyiségével, minőségével valamint az együttműködési készségekkel.

A komplex biztonság megteremtése és fenntartása, az állampolgárok életminőségének, közérzetének, hangulatának javítása az általános intézkedéseken túl megköveteli, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a település, a környezet helyi adottságaira és ezek alapján határozzuk meg a közbiztonságot érintő intézkedéseket, és alkalmazott bűnmegelőzési módszereket.

Az eredményes hagyományos programok („Kistelepülések biztonsága”; Tiszteletet az éveknek – biztonságot az időseknek”; Egy iskola – egy polgárőr”; SZEM…) továbbfolytatása mellett, belügyminiszter úr kiemelt támogatása mellett és együttműködve a rendőrséggel, az OPSZ elnöksége kezdeményezi megyénként öt település (településrész), Budapesten három kerület (kerületrész) közbiztonságát erősítő, differenciált, a szubszidiaritás elvét alkalmazó, polgárőr mintaprogram meghirdetését 2013-2014 évekre. 

Forrás: www.opsz.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A POLGÁRŐRSÉG A KORMÁNY ÉS A RENDŐRSÉG STRATÉGIAI PARTNERE

Az Országos Polgárőr Szövetség 2012. december 14-én évzáró elnökségi ülést tartott Budapesten, melyen az együttműködő szervezetek vezetői is részt vettek: Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, Dr. Hatala József r. altábornagy, Dr. Papp Károly r. vezérőrnagy, Dr. Tóth Tamás r. dandártábornok, Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, Dr. Zsinka András ny.r.dandártábornok, Dr. Ignácz István elnökhelyettes.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke értékelte a polgárőrség 2012. évi tevékenységét, Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára polgárőrség munkáját méltatta, majd a 2013. évi feladatokat ismertette. Belügyminiszteri, országos rendőr-főkapitányi és elnöki elismeréseket vehetett át összesen nyolc polgárőr.

Forrás: www.opsz.hu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EGYÜTTMŰKÖDÉS A BRFK ÉS A BUDAPESTI POLGÁRŐRSÉG KÖZÖTT

Új együttműködési megállapodást írt alá 2012. november 17-én dr. Tóth Tamás r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, valamint Kardos Pál, a Budapesti- és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének Elnöke.

Az együttműködő felek Budapest főváros közbiztonságát közös ügynek tekintik. Elismerve az polgárőr szervezetek és a rendőrség szervei között a közbiztonság fenntartásában és a bűnözés elleni fellépés során történő hatékony együttműködésben rejlő lehetőségeket, egyúttal megerősítve a polgárőr szervezetek stratégiai partneri szerepét a helyi közrend és közbiztonság fenntartásában kötötték megállapodásukat.

Forrás: www.opsz.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPSZ ELNÖKSÉGI HATÁROZAT

2012. október 11-13.között az OPSZ elnöksége csapatépítő tréninggel egybekötött kihelyezett ülést tartott Siófokon, ahol egymás véleményét, a jelenlegi helyzetet és a jövőképet összegezve, a megújulás érdekében, egy 10 pontos határozatot fogalmaztak meg.

1.) A megyei szövetségek és az egyesületek elnökei tekintsék kiemelt feladatuknak, „szívügyüknek”, hogy a 2011-ben működött polgárőr egyesületek 2012-ben továbbra is őrizzék meg működőképességüket. A még nem regisztrált 172 egyesületnek nyújtsanak közvetlen segítséget, hogy megfeleljenek az új követelményeknek.

2.) Világossá kell tenni minden egyes polgárőr vezetőnél, hogy az új követelmények szükségszerűen ne járjanak jelentős létszám csökkenéssel, minden egyes polgárőrre szükség van a településeknek, végső soron, az országnak.

3.) Az OPSZ által korábban meghirdetett „minden településre polgárőr egyesületet” célkitűzésével azonosuljanak a megyei szövetségek és szorgalmazzák az új egyesületek létrehozását:
- különösen a veszélyeztetett településeken, főiskolákon, egyetemeken
- szervezzenek polgárőr tagtoborzó rendezvényeket Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintára
- kérjék a helyi rendőri szervek és az önkormányzatok támogatását
- a polgárőr egyesületekből kikerülő polgárőröket a SZEM mozgalomba integrálják be

4.) A megyei szövetségek szervezzék meg a polgárőr egyesületek felé a rendszeres, folyamatos információáramlás - tájékoztatás rendszerét. Megyei irodavezetők munkaköri feladatait ezzel ki kell egészíteni.

5.) Az OPSZ és a megyei szövetségek rendőrségi együttműködés keretében érjék el, hogy a körzeti megbízottak, őrparancsnokok, főkapitányok tevékenyen segítsék a helyi polgárőr egyesületek hatékonyabb működését a polgárőr alaptevékenységek ellátásában. A megszűnt és a működésképtelen polgárőr egyesületeknél közös programban szervezzék a működés helyreállítását.

6.) A polgárőr igazolványok kiadásával kapcsolatos bizalomvesztés, félreértések, adminisztrációs nehézségeket a polgárőr rendezvényeken tisztázzák, az új igazolvány szükségességét indokolják. Minden megyei elnök tekintse kiemelt feladatának, hogy 2013. június 30-ig valamennyi polgárőr rendelkezzen új polgárőr igazolvánnyal. Az OPSZ elnöksége megyénként azon egyesületek részére, amelyek befejezik a polgárőr igazolványok cseréjét 2012. december 31-ig, egyesületenként az OPSZ forrásait figyelembe véve, kisebb összegű támogatásban részesülnek.

7.) A polgárőr egyesületek működésével kapcsolatos túlzott adminisztrációs terheket az OPSZ munkaszervezete vizsgálja felül 2012. december 15-ig és dolgozza ki a minimálisan szükséges adminisztrációs rendszert.

8.) 2013 tavaszán megrendezésre kerülő Közgyűlésen kerüljön sor az Alapszabály módosítására, amelyek keretében felül kell vizsgálni a tisztségviselők számát és a munkabizottságok működésének szükségességét.

9.) Az OPSZ elnöksége megbízza Zámbó Pétert és Dr. Korondán Katalint, hogy dolgozza ki a 2013. január 01-től életbe lépő járási közigazgatáshoz kapcsolódó polgárőrségi struktúrát és terjesszék a 2013-ban megrendezésre kerülő Közgyűlés elé.

10.) Az OPSZ elnöke kezdeményezze soron kívül a Belügyminiszternél a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény módosítását és a törvény tegye lehetővé, hogy az egyesületek csak a megyei szövetségeken keresztül kérhetik felvételüket az OPSZ-hez.

Forrás: www.opsz.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELFOGTÁK PEST MEGYE LEGKERESETTEBB BŰNÖZŐJÉT

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) és Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közös akciója során elfogták Pest megye legkeresettebb bűnözőjét; a férfit zsarolás miatt körözték.
A rendőrség honlapjára szerdán felkerült közlemény szerint a fél éve bujkáló G. Zsigmond budapesti lakost szerda hajnalban egy budapesti lakásban fogták el. "A férfi a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság körözési toplistájának első helyén szerepelt" - írták.

G. Zsigmond és társai egy üzleti vitában pénzt követeltek volt üzlettársuktól, akire májusban lakásában rá is támadtak. G. Zsigmond öt bűntársát a rendőrök már egy korábbi akció során elfogták. G. Zsigmondot őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a férfi előzetes letartóztatásának indítványozására - olvasható a rendőrségi közleményben.

Forrás: www.hirado.hu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POLGÁRŐRÖK
A POSTÁSOK BIZTONSÁGÁÉRT
EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A MAGYAR POSTA ZRT-VEL

A Magyar Posta Zrt. és az Országos Polgárőr Szövetség augusztus 15-én megújította együttműködési megállapodását, s egyben tartós adományozási szerződést is aláírt a Posta és az OPSZ vezetője.
Az együttműködési szerződés keretében A Magyar Posta Zrt. adománnyal támogatja a polgárőrséget. Évente – három esztendőn át - 25 millió forintot juttat az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül az egyesületek törvényes, szakszerű és célszerű működésének elősegítésére. Az összegből 2 millió marad az OPSZ-nél, a többit az egyesületek kapják. Az adományt két részletben utalja: az első felét június 30-áig, a másodikat november 15-éig.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPSZ SZOLGÁLATI SZABÁLYZAT

2012. július 1-ével lép életbe az Országos Polgárőr Szövetség Szolgálati Szabályzata, amelyet 2012. március 23-i Elnökségi ülésén ELN/6/2012. számú határozatával fogadtak el. Letöltés a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület weboldaláról.

Mivel az új Szabályzatban lévő Általános rendelkezés kimondja, hogy a Szolgálati Szabályzat hatálya kiterjed az OPSZ-re, a megyei- és a budapesti polgárőr szövetségekre, a polgárőr egyesületekre és azok tagjaira, továbbá hatályba lépésével érvényét veszti a korábbi, ELN40/2009. számú határozattal elfogadott "A Polgárőrség Szolgálati Kézikönyve",  ELOLVASÁSÁT ÉS TUDOMÁSULVÉTELÉT MINDENKI SZÁMÁRA NAGYON AJÁNLJUK!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖRLEVÉL AZ OPSZ VÉDJEGYÉNEK HASZNÁLATÁRÓL

Az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezetei részéről kérdésként merült fel, hogy a tagszervezetek felhasználhatják-e saját zászlajuk, illetve logójuk megalkotásánál az Országos Polgárőr Szövetség védjegyét (logóját)?
Az OPSZ által kiadott hivatalos közleményt ide kattintva lehet megtekinteni. 

Forrás: www.opsz.hu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AZ ORFK KÖZLEMÉNYE A JÁRMŰVEK
ELSŐSEGÉLYFELSZERELÉSEIVEL KAPCSOLATBAN

A járművek elsősegélynyújtó felszereléseivel kapcsolatosan ismeretlen forrásból származó és egyes internetes közösségi oldalakon elterjedt téves és alaptalan híresztelések miatt az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi közleményt adja ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelt el a fentiekkel kapcsolatos ellenőrzést. Ez azonban nem zárja ki, hogy egyes egyedi esetekben az intézkedő rendőr saját elhatározása alapján ne végezne ilyen irányú ellenőrzést. 

Az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5.000 Ft volt.

Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza.

„106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db

ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

ad) fóliakesztyű: 1 pár

ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

ak) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

al) tartalomjegyzék: 1 db

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db

bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db

bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db

bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db

be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db

bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

bg) fóliakesztyű: 1 pár

bh) háromszögletű kendő: 2 db

bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db

bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

bq) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

br) tartalomjegyzék: 1 db

c) a nem kizárólag menetrendszerinti járatban közlekedő autóbusz, valamint egyéb olyan jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, továbbá a tűzoltó jármű esetében a b) pontban meghatározott mennyiség négyszerese.

Az ag), illetve bm) pontokban meghatározott polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.

(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.”

A fenti szabályozást az 50/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 1. §-a állapította meg, és az 2010. január 1-jétől hatályos.

Ennek alapján a 2010. január 1-je előtt forgalomba helyezett járműveken használt bontatlan, lezárt felszerelés esetén a felszerelés tartalmára vonatkozó fenti előírást csak akkor kell alkalmazni, ha a benne található felszerelések alkalmazhatósági ideje lejárt és azok cserére szorulnak.

Amennyiben a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának ideje még nem járt le, úgy a fenti előírásokat csak 2013. január 1-jét követően kell alkalmazni.

A járműhöz használt bontott vagy bontatlan, de lejárt alkalmazhatósági idejű elsősegélynyújtó felszerelésre a fentiek vonatkoznak.

A felszerelésben található eszközöket az azokon feltüntetett lejárati időn belül lehet felhasználni, azt követően azokat cserélni kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a teljes felszerelést kell lecserélni.

A fenti előírás az elsősegélynyújtó felszerelés tárolásával kapcsolatban csak azt rögzíti, hogy azt portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

Ebből az következik, hogy nem kötelező ezen felszerelést lezárt dobozban tartani.

A rendelkezések megsértőivel szemben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) alapján szabálysértési eljárásnak van helye, amely során az elkövetőt figyelmeztethetik, helyszíni bírsággal sújthatják vagy szabálysértési eljárás során elmarasztalhatják. A cselekmény a Szabs. tv. 224. §-ában foglalt közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértési törvényi tényállásába ütközik

A Szabs. tv. alapján a helyszíni bírság legkisebb összege 5 000, legmagasabb összege 50 000 forint.

Helyszíni bírságot az intézkedő rendőr csak abban az esetben szab ki, amennyiben az intézkedés alá vont személy a szabálysértés elkövetését elismeri és a kiszabott helyszíni bírságot tudomásul veszi. A helyszíni bírságot a rendőr által átadott készpénzátutalási megbízáson 30 napon belül kell megfizetni.

Készpénzzel a helyszíni bírságot nem lehet megfizetni, készpénzt az intézkedő rendőr nem fogadhat el.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Országos Polgárőr Szövetség 2012. február 25-én elfogadta a köztestületté átalakult OPSZ új alapszabályát.
Forrás: www.opsz.hu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

AZ OPSZ KÖZTESTÜLETTÉ ALAKULÓ KÖZGYŰLÉSE

„Történelmi jelentőségű közgyűlésnek leszünk a részesei. Az Országos Polgárőr Szövetség átalakul köztestületté. Ez az átalakulás legalább olyan jelentőségű, mint az Országos Polgárőr Szövetség 1991-es megalakulása." - kezdte beszédét Túrós András elnök, az Országos Rendőr-főkapitányság épületében 2012. február 25-én megtartott évértékelő, köztestületté alakuló és tisztújító közgyűlésén.
Az elnök kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy a múlt év novemberében elfogadták az új polgárőrtörvényt. Ennek értelmében ezen a közgyűlésen köztestületté alakulnak, és ez minőségi változást hoz a polgárőrség életében.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy az Országos Polgárőr Szövetség a kormány stratégiai partnere és szövetségese a közbiztonság fenntartásában, köztestületként pedig sokkal jobb feltételekkel tud majd dolgozni.

Az államtitkár köszönetet mondott a polgárőrség munkájáért, azt hangsúlyozva, munkájuk következtében a lakosság szubjektív biztonságérzete érezhetően javult. Hozzátette, az OPSZ működési feltételein javítani kell.

Mint mondta, a 2011-es év nem csak az OPSZ számára volt kihívással teli. Felidézte: a kormány javaslatára módosították a polgárőrtörvényt, a büntető törvénykönyvet, korlátozták a pártokhoz kötődő különböző rendvédelemre alakult szervezetek működését.

Hatala József országos rendőrfőkapitány hozzászólásában arról beszélt, hogy tavaly voltak olyan kezdeményezések, amelyekkel "megpróbálták lejáratni" a polgárőrséget, de sikerült az egységet megőrizniük, a hiányos jogszabályokat kiigazítani.

Dobson Tibor dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője felszólalásában közös felelősségről és gondokról beszélt. A kormányzattól nagyobb támogatást kért a tűzoltóknak, a polgári védelemnek és a polgárőröknek.

Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke levélben üdvözölte az OPSZ közgyűlését, kifejezve elismerését a szervezet elmúlt két évtizedben végzett munkájáért.

Túrós András az OPSZ közgyűlésén a szövetség tevékenységét értékelve kitért arra, hogy 8,1 millió szolgálati órát teljesítettek tavaly közterületeken, és csaknem kétmillió szolgálati órában tevékenykedtek iskolákban, vettek részt egyéb programokon. Kétezer elfogásban és ugyancsak kétezer eltűnt személy felkutatásában nyújtottak segítséget - mondta.

Közlése szerint tavaly 2116 egyesület, 83 ezer 784 taggal működött az országban, 76 új egyesület alakult, viszont 124 megszűnt, főleg Borsod és Pest megyében. Megjegyezte, ez volt az első év, amikor csökkent a taglétszám, ennek az az oka, hogy tagok idősödnek, és ezért sokan már nem felelnek meg a jogszabályokban előírt fizikai követelményeknek.

Túrós András beszédében külön kiemelte Szabolcs-Szatmár, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, és Győr-Moson-Sopron megyéket, ahol a legaktívabb és leginkább folyamatos a polgárőr szolgálat. Ez az öt megye teljesítette az összes óraszám közel negyven százalékát.
A rendezvényen elismeréseket, kitüntetéseket is átadtak. Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesült:

• Tóth Tibor (Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke),
• Ernst Károly (OPSZ Felügyelő Bizottságának elnökhelyettese),
• Krug Gusztáv (Vas megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke),
• Balogh László (Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke),
• Török Iván (Zala Megyei Polgárőr Szövetség felügyelő bizottságának elnöke),
• Jászkovics László (Polgárőrség Tiszanagyfalu polgárőre),
• Török László (Soproni Polgárőr Egyesület ügyvezető elnöke),
• Urbán József (Göncruszkai Polgárőr Egyesület elnöke)
• Dr. Hegedűs György (Budapest és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége általános elnökhelyettese)
• Holló István (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség alapító tagja)
• Tóth Zoltánné (Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége gazdasági alelnöke)
• Rajna Kálmán (Heves Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke)
• Hajdár József (Bándi Polgárőr Egyesület vezetője)
• Keszler Vilmos (Mecseknádasdi Polgárőr Egyesület elnöke)
• Hegyi Ernő (Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja)
• Bugyinszki Tamás (Békéscsabai Városi Polgárőr Egyesület elnöke)
• Szota Ferenc (Nemti Polgárőr Egyesület elnöke)
• Tóth András Tamás (Tiszakécskei Polgárőr Egyesület tagja)
• Katona Sándor (Alsószentiváni Polgárőr Szervezet elnöke)
• Turányi Lászlóné (Isaszeg Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület elnöke)
• Csáki Zsigmond (Hevesi Városi Polgárvédő Egylet tagja).

Az Országos Rendőrfőkapitány főkapitányi kitüntetésben részesítette:

• Fuksa Ágnes (Nagykozári Polgárőr Egyesület elnöke)
• Kiss Viktória (az OPSZ Ifjúsági tagozatának elnöke)
• Batiz István (Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke)

Forrás: www.opsz.hu
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁRŐR TÖRVÉNY

2012. február 1-én hatályba lépett a 2011. évi CLXV. számú törvény, közhasználatban a Polgárőr Törvénynek nevezett jogszabály fontosabb változásainak összefoglalója.

Bővebb információkat a megújult jogszabályról itt olvashat.

Forrás: www.opsz.hu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

T/486/46. SZÁMÚ EGYSÉGES JAVASLAT

 

 

 

Profilkép


KépgalériaArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 154416
Hónap: 425
Nap: 12